Wat is de beste en meest comfortabele motorkleding voor alle seizoenen?

Wat is de beste en meest comfortabele motorkleding voor alle seizoenen?

MJK Leathers krijgt natuurlijk vaker vragen over motorkleding. De volgende vraag en het advies daarop, willen wij graag delen in het MJK Webshop Blog. "Maken jullie eventueel ook een vier seizoenen leren motorpak op maat? Ik rijd het hele jaar door maar wil graag een leren pak gebruiken omdat dit veiliger en mooier is, beter zit en ik in koudere periodes geen gehannes met allerlei extra regenkleding etc wil hebben".

Maken jullie eventueel ook een vier seizoenen leren motorpak op maat?

[Antwoord van MJK Leathers]

 

Een lederen 4 seizoenen pak, waarbij je niets extra’s hoeft in te ritsen of aan te trekken, dat bestaat in mijn beleving niet. Zo’n 15 jaar geleden waren we nog blij met een lederen pak met vast ademend membraan tegen de regen en een uitneembare warme wintervoering. Maar er zijn zoveel mogelijkheden bij gekomen op het gebied van motorkleding, de mens laat zich nu eenmaal graag verwennen, dat het inzicht daarover toch moet worden bijgesteld. De hedendaagse motorrijder wil ten alle tijden comfortabel rijden, ook al moet hij dan twee of meer pakken kopen.

 

Een regenpak of een waterdicht membraan

 

Om terug te komen op de oude situatie met het lederen pak voorzien van membraan en wintervoering. Ondanks de ademende eigenschappen van het membraan, bleek dat in de zomer toch veel te warm en te broeierig te zijn, evenals nu de textielpakken met een vast membraan. Wij hadden zo’n lederen 4 seizoenen pak in de collectie, en bij alle klanten die dit kochten hebben wij, vroeg of laat, het membraan verwijderd omdat het nadeel van te warm in de zomer te groot was. Wat ook belangrijk is, een leren motorpak kan best een klein buitje hebben, maar moet je langere tijd door de regen rijden, dan krijg je een leren motorpak niet op tijd droog voor de volgende rit.

 

Strak in het motorpak

 

Een lederen pak is het mooist als het niet te ruim is, mensen vinden het mooi als het "strak" past, wat overigens iets anders is dan te klein! Maar als er een wintervoering in gedragen moet kunnen worden en ook nog dik of dunnere onderkleding en een trui of fleece, moet het pak wel wijder worden. En dan kan het in de zomer, als je dat allemaal niet aan wilt hebben, al gauw zo’n anderhalf tot twee maten te groot worden. Een leren motorpak past dan, terwijl je 's zomers toch het meeste rijdt, niet zo mooi meer en ook rijdt het niet zo “gestroomlijnd” meer! Daarom kan het eigenlijk niet.

Het verschil in temperatuur tussen zomer en winter is dan ook behoorlijk groot. 's Zomers plus 30° C en 's winters min 10° C. Met een textielpak, dat aan de gestelde eisen voldoet, kan het wel maar een textielpak is minder veilig mocht er wat gebeuren! Dat is toch een afweging die wij motorrijders moeten maken, want die motorkleren trekken we juist ook voor de veiligheid aan.

 

Een leren motorpak voor zomer en winter

 

Ga ik mijzelf na dan rijd ik in de zomer met temperaturen van rond de plus 40° Celsius gedurende de vakantie, en in het voor en najaar vanaf plus 10° Celsius. Dit doe ik dan met èèn leren pak, daar draag ik dan vochtregulerend sport ondergoed onder, zomers dunner dan in voor- en najaar. En als het moet een aansluitende extra acryl trui, of een Chestwrap die de voorkant van het lijf isoleert van de koude wind, een colletje om mijn nek en klaar! Gaat het dan regenen, of is het bijvoorbeeld toch net iets te koud, dan gaat het tweedelige ongevoerde regenpak, vaak alleen de jas, eroverheen. Ondanks dat ik dat liever niet wil, is niet zo mooi en vangt een beetje meer wind, weegt dat niet op tegen het comfort. Het extra laagje houdt de wind en of regen en daarmede de afkoeling weg van het leer en ik blijf daardoor heerlijk warm. Is het in de zomer erg warm, dan zet ik de ventilatie ritsjes open en draag ik een Hyperkewl Cooling vest onder mijn leren pak.

 

Het hele jaar door veilig motorrijden

 

Ik denk dat je heel het jaar door veilig kan rijden in een leren pak, gecombineerd met een regenpak. In de winter aangevuld met d.m.v ingebouwde accutjes verwarmde handschoenen en eventueel een verwarmde kraag . En zeg nou zelf, over het algemeen valt het best wel mee, hoe vaak rijdt jij in de regen? Dat regenpak heb je in de zomer niet echt vaak nodig, maar wel als je de hele winter door rijdt.


Kijk hieronder voor enkele mogelijkheden in leren motorkleding

https://www.mjkleathers.nl/motorkleding-leer/combipak-heren/


Marie-Jeanne,

MJK Leathers

Reacties

  1. Esther Esther

    Ben al tijden opzoek naar een nieuwe motorpak dat wat mij betreft slechts 3 seizoenen nuttig hoeft te zijn. In de wintermaanden heb ik mijn motor niet eens verzekerd. Maar goed.. las hier: http://goedkope-motor.nl/kleding/motorbroeken al iets over de rijervaringen met verschillende materialen en super nuttig dat jullie de pakken op maat maken. Ze zitten bij mij nooit lekker, dus denk dat ik binnenkort even langskom!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.